Cum să începi diversificarea bebelușului tău în funcție de vârstă și nevoi

Începerea diversificării bebelușului tău, este cel mai important pas în alimentația sa. Odată cu creșterea, și nevoile de alimentație cresc, fiind necesară introducerea de alimente solide. Treptat, bebeluş își dezvoltă simțurile, gusturile și preferințele gustative. Însă pentru a face acest lucru ai nevoie de un ghid complet despre diversificarea bebeluşilor. Recomandabil este, să începi să faci acest lucru începând cu vârsta de 6 luni.

După această vârstă, bebelușul este capabil să mestece și să înghită. Desigur, alimentele sunt în gramaj mic, pentru ca micuțul să se obișnuiască cu mâncarea solidă. Pas cu pas îți vei da seama care sunt preferințele copilului, precum și de intoleranțele sau alergiile pe care le are la anumite alimente.

Numărul de mese crește odată cu înaintarea în vârstă. Poate fi atât captivant, cât și haotic să pornești în aventura alimentelor solide. Dar nu îți face griji, acest ghid te va sprijini cu sfaturi valoroase pentru noua provocare.

Când trebuie să începi cu alimente solide?

Poate ai observat în ultima vreme că copilul tău a învățat să se regleze mai bine. Bebelușul este probabil mai conștient de mediul înconjurător, își poate ține capul sus în mod independent și poate chiar să stea fără niciun ajutor.

Bebelușul se poate dezvolta suficient pentru a-și putea coordona ochii, mâinile și gura, astfel încât să se uite la jucării sau alimente, să le ridice și, eventual, să le pună în gură. Toate aceste abilități sunt semne că copilul tău este pregătit pentru hrană solidă. Dar ce înseamnă asta exact?

Introdu hrana complementară – pas cu pas, prima hrană solidă pentru bebeluși

Tranziția bebelușului la alimente solide, cum ar fi terci sau legume moi, începe în jurul vârstei de șase luni. Indiferent dacă bebelușul tău este hrănit cu lapte matern sau lapte praf formulă, acesta este momentul potrivit pentru a-l introduce într-o dietă variată. De la această vârstă, laptele matern nu mai este suficient pentru a-ți face copilul „mare și puternic”.

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să încetezi cu totul alăptarea. Prima hrană solidă pentru bebeluşi nu este un înlocuitor, ci un supliment la laptele matern obişnuit. Este dieta care însoțește laptele matern. Datorită terciului sau piureului, bebelușul tău va învăța să miște mâncarea în gură cu limba, să o mestece și să o înghită treptat.

Dacă vrei să afli cele mai noi detalii despre diversificarea bebelușilor, poți citi articolul de specialitate de pe blogul celor de la bebelorelli.ro.

Introdu alimente suplimentare pas cu pas

Cel mai devreme după sfârșitul celei de-a patra luni (și cel mai târziu la începutul celei de-a șaptea luni) trebuie să extinzi meniul bebelușului tău cu alimente complementare. Acum poți înlocui sau completa treptat mesele de lapte cu alimente solide, pentru că laptele matern, de obicei, nu mai oferă copilului tău suficientă energie și substanțe nutritive, în special fier.

Mâncarea complementară este tot ceea ce obțin bebelușii în afară de laptele matern. Acestea includ legume, fructe, cartofi, ulei, carne și cereale, piureuri și terci făcute din acestea. Toate aceste componente îndeplinesc sarcini importante în îngrijirea bebelușului tău și sunt introduse în planul de nutriție la un anumit moment în timp.

Luna a 5-a până la a 7-a: piure de legume-cartofi-carne

Mâncarea complementară începe de obicei cu un piure de legume-cartofi-carne. Pentru început, îi poți da câteva lingurițe de legume pasate fin la prânz, piureul de morcovi este deosebit de bun.

De asemenea, funcționează și soiuri precum dovleacul, conopida, broccoli, gulii, fenicul, păstârnac, dovlecel. Apoi este laptele, ca de obicei, pentru că bebelușul tău trebuie să se învețe mai întâi cu mâncarea solidă. Apoi crește încet cantitatea de legume până la aproximativ 100 de grame și apoi adaugă celelalte ingrediente pas cu pas.

Piureul de legume poate fi apoi extins pentru a include un cartof fiert și o lingură de ulei de rapiță. În ultima etapă se adaugă aproximativ 30 de grame de carne slabă și o lingură și jumătate de suc de fructe. Vitamina C conținută în suc asigură că fierul conținut în carne este mai bine absorbit.

Luna a 6-a până la a 8-a: terci de cereale cu lapte integral

La aproximativ o lună de la introducerea primului terci, se introduce de obicei o a doua masă, seara sau după-amiaza, terci de cereale. La aceasta se adaugă un suc de fructe bogat în vitamine sau un piure de fructe.

Luna a 7-a până la a 9-a: terci de cereale și fructe

Următorul terci, cel de cereale și fructe fără lapte, este oferit de preferință după-amiaza.Pentru a face acest lucru, amestecă fulgii de cereale integrale (dacă este posibil fără zahăr adăugat) cu apă, fierbe și lasă să se umfle puțin. Adaugă fructe de sezon fierte la abur și ulei de rapiță în terciul cald.

Luna a 9-a până la a 12-a: trecerea la alimentația de familie

Acum a sosit momentul, ca bebelușul să vrea să mestece ceva. Nu mai sunt necesare piureurile de legume, carne, pește și altele, ci trebuie doar să le tai în bucăți mici, fără sare și multe condimente. Fructele, bețișoarele de speltă sau prăjiturile de orez sunt potrivite și ca gustări. Pâinea integrală sau amestecată, toppingurile ușoare (cremă de brânză, cârnați, margarină), ceaiurile neîndulcite și apa cu conținut scăzut de sodiu, completează acum dieta copilului tău.